Uppror

03/08/2010 at 01:20 Lämna en kommentar

Det har blivit dags att sälja Postojnagrottan. Exakt hur det går till att sälja ett naturfenomen vet jag inte, så jag antar att det rör sig om all byggnation runt den och inuti. Inget konstigt med det, bara ett fåtal opponerar sig mot att en grotta kan ägas. De vanliga misstänkta. Inga kampanjer startades förrän nu. Nu när det kom ut att det bästa budet kommer från djävulens förstfödda, Italien..

Nu startas det Facebook grupper (Ex: Vi ger aldrig Postojnagrottan. Vem som helst, bara inte Italien.), alla politiska partiers representanter säger nej, från höger till vänster.  Givetvis rör det sig om det löjligt seglivade andra världskriget som spökar i kombination med den där nationalismen som är så bunden till geografin. Problemet är att till skillnad från den södra gränsen så är EU extremt brydd med handel inom dess gränser och att bygdens kanske största pengamaskin skulle nationaliseras känns väldigt liten så om Italienarnas deal är bra, så är risken stor att det blir så. Jag tror att tiden när det ena slovenska bryggeriet kunde köpa upp det andra för att förhindra att det såldes till utlandet är över.

Om man nu bortser från Titonostalgiker som krossat hans verk och partisanbarnbarn som fick Italienhat med modersmjölken, vad är bäst för grottan? Mitt svar blir nog att det kan inte bli mycket sämre.. Sedan jag flyttade hit har priset ökat med 5-6€, typ 40%. Lönerna för studenterna som jobbar som guider har kanske, högt räknat ökat med 25-30 cent. Kapaciteten har ökats genom att turerna kortats ner med 15-20 minuter, parkeringen har ökat och rent generellt har marknadsföringen blivit mer disneylandslik och souvenirstånden dubblats. Grottan behandlas, i min åsikt, väldigt respektlöst. De har varit tvungna att sätta upp skyltar om att urinering i grottan är förbjuden och behövs det så tror jag man presenterar upplevelsen på fel sätt..

Så, kan italienarna vända den utvecklingen? Antagligen inte. Troligtvis blir allt som det var innan, förutom att en rik sloven byts mot en rik italienare. Förhoppningsvis förlorar inte Skocjangrottan sin status som världsarv, för då kommer det att hända samma sak med den grottan och inte kommer det att komma igång internetkampanjer förrän den säljs till någon italienare eller österrikare och då är det bara fultrist nationalism igen.

Sara har en annan syn på saken. Om idioterna vill ha frihandel, kommersiell natur och samtidigt är med i EU så får de skylla sig själva, man skördar vad man sår..

Hittade den här vägmarkören ute i skogen när Rappalogränsen och tydligen visste italienarna hur man lockar folk redan förra gången de hade hand om grottan...

Annonser

Entry filed under: bilder, livet i allmänhet. Tags: , , , , , , , , , , , .

Hört i väntrummet Vilken vår

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: