GEOSS – Republiken Sloveniens Geometriska Mittpunkt (644 möh)

11/29/2009 at 20:12 5 kommentarer

Samma dag som vi var på Menina planina, plockade vi en stämpel till. En lite speciell stämpel dessutom. GEOSS, eller Geometrično Središče Republike Slovenije (översättning i titeln),  är en udda plats, i varje fall för mig som hipp och modern svensk. Slovensk nationalism skiljer sig mycket från Svensk samtidig som den inte känns särskilt annorlunda alls. Delvis har det nog att göra med att Slovenien är yngre än min lillebror som självstyrande land och delvis har det nog att göra med att Sloveniens historia är väldigt annorlunda än den Svenska.

Till att börja med är nationalism och patriotism inte lika negativt laddat här som det är i Sverige. Personer som i Sverige hade kallats nationalister (tänk skinnbulor) kallas här domoljubci (hemälskare) av aftonbladets motsvarighet i en artikel som är tänkt att problematisera dem. Skillnaden mellan Sverige och Slovenien i det här fallet handlar nog mycket om gränsers stabilitet. För svenskar som mig verkar idéen att Sveriges gränser skulle kunna ändras som löjlig, de känns väldigt permanenta. För Slovener har gränser traditionellt sett inte varit särskilt stabila och i syd är dem det inte ens idag.

När det kommer till nationalismens uttryck så tycker jag (och det här är min högst personliga åsikt) att den Slovenska nationalismen är väldigt geografisk medan den Svenska är mer kulturell. Ett bra exempel är politikers manifestationer av folktillhörighet. I Sverige tar högerledarna och möts på en lantgård och visar upp sig mot svensk lantbruksidyll (samma som vi byggde bilden av Sverige runt under slutet av 1800-talet). I Slovenien visar de (den lokala högerpolitiska alliansen) upp sig på toppen av det högsta berget, Triglav. Samma berg som finns på Euron här och som varje god Sloven skall besöka minst en gång i livet. Visst finns det en hel del kulturell nationalism i Slovenien med, men jag tycker nog att den är mer geografisk än kulturell. I vart fall än så länge.

Till poängen. Nationalistgrisarna på Hervadi.com säger i vilket fall ”Alla Slovener skall bestiga Triglav minst en gång i livet, men GEOSS kan man besöka mycket oftare!” Alltså, för mig att besöka GEOSS är nationalistgodkänt! Och hur ser det ut där då, i Sloveniens mitt? Nationalistiskt är det korta svaret. Mycket om veteraner och krig och så, men där finns också ytterliggare en underbar fotbollsplan i en sänka.

Fotbollsplan med gröna läktare.

GEOSS. Monumentet till höger består av mineraler från hela Slovenien

Där nere är den. Mittpunkten av Slovenien.

Misstag som liknar en tanke. Stämplen blev uppochner..

Annonser

Entry filed under: bilder, hiking, sverige - slovenien. Tags: , , , , , , , , , , .

Första säsongen som motionär Frånvaron

5 kommentarer Add your own

 • 1. Sara  |  11/30/2009 kl. 13:57

  I’m oh soo Slovene. Good for me, that I made it up on Triglav. At least once :) The only problem is, that I have friends that steal Slovene girls and jobs. Oh me, the betrayer.

  Svara
 • 2. dioporko  |  11/30/2009 kl. 13:59

  Don’t you ever work?

  Svara
 • 3. Sara  |  12/02/2009 kl. 10:39

  ssi

  Svara
 • 4. dioporko  |  12/02/2009 kl. 10:41

  Keep bringing home the bread and I’ll keep on posting crap on the net.. No need to throw insults around..

  Svara
 • 5. Uppror « dio porko  |  03/08/2010 kl. 01:21

  […] seglivade andra världskriget som spökar i kombination med den där nationalismen som är så bunden till geografin. Problemet är att till skillnad från den södra gränsen så är EU extremt brydd med handel inom […]

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: