Menina planina (1453 möh)

11/12/2009 at 23:50 2 kommentarer

Tredje destinationen i transversalen var en avkopplande promenad i strålande solsken på en högplatå som heter Menina planina. Det innebar att det var en enkel, ganska platt promenad genom betesfält och hagar till fjällstugan, en kort utflykt till en kollapsad grotta och en hel del hygge. Bilresan till och från startplatsen var en annan historia.. Det här var första gången vi var ute i bergen med Majki och Klavdija och de kom i Majkis välskötta Volvo.

På vägen från deras ställe på andra sidan Ljubljana till början av Menina planina stannade vi till för en kopp kaffe i världens Österrikigaste bar. Den enda baren i Slovenien som inte har en riktig kaffemaskin utan som bjuder på Turkiskt kaffe.. De andra gästerna avnjöt söndagens första snaps med ett glass spritzer (vit vin + mineralvatten). Klockan tio på morgonen. Efter det såg vi en underbar fotbollsplan, som en balkong i en bergssida. Om någon hade skjutit över  en boll på ena sidan hade den med all säkerhet varit förlorad..

Fast priset för bästa upplevelsen i bil går till gubbidioten med LJ-registreringskylt på sin jeep. På väg ner från menina planina längs en skruttig regnskadad grusväg tog vi det lilla lugna i vår Fiat Punto och eftersom vi låg först tog Majki det lugnt med sin fin-volvo. Efter ett tag märker vi att Majki saknas bakom oss så vi kör in till sidan och väntar och ner kommer han med en tutande jeep i baken. Han kör förbi oss och jeepen med och då stannar jeepen och ut rusar en arg gubbe som inte borde hetsa upp sig med den kroppshyddan.

Han fortsätter med att säga att om vi kan tvinga honom att köra så sakta, så kan han minsann göra detsamma. Sara svarar, Varsågod, vi har tid och gubben skriker att han har minsann mer tid. Sara stänger av motorn och säger att det tror hon inte. Gubben exploderar och skriker att vi inte skall hålla på på det här sättet och om vi vill bete oss så här får vi göra det i vårt hemland! Ja, han sade hemland. En sloven från Ljubljana anser sig alltså ha ett annat hemland än en från Postojna och Sara fick vatten på sin separatistiska kvarn. Gubben körde sen vidare och lämnade oss alltså bara med ett roligt minne..

DSC03602

Matsäck är ett måste!

DSC03611

Tomos och Puch. Slovenska mopeder (typ)

DSC03654

Dålig vinkel, men om bollen far över blir det en lång paus

DSC03645

Dags att parkera och fortsätta till fots

DSC03616

Sjukt fin dag

DSC03618

Hösten runt hörnet

DSC03621

Där vid kurvan har vi fjällstugan

DSC03622

Te och stämpel med en touch av svenskhet

DSC03625

Alper, himmel och betesmark

DSC03640

Mycket partisaner i de här trakterna under kriget

DSC03641

Dags att fortsätta

DSC03801

Stämpeln i den lilla gröna

Annonser

Entry filed under: bilder, hiking. Tags: , , , , , , , , , , .

Ont i knäet Italiensk stolthet

2 kommentarer Add your own

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: