Alla tiders gränsland

10/23/2009 at 22:51 Lämna en kommentar

I Sydsvenskan har Per Bergström skrivit om en aspekt av livet här i Slovenien; gränser mellan nationer och deras föränderlighet. Artikeln heter Alla tiders gränsland och handlar om hur gränsen mellan det som idag är Italien och Slovenien sedan långt tillbaka utgjort gränsland mellan olika kulturer, folkslag och nationer. Artikeln är mycket bra och rekommenderas starkt. Alltför ofta när det skrivs om gränser i Slovenien i svensk media så handlar det om Kroatien, EU-utvidgning eller Schengen och ofta görs det utan att blicka bakåt i historien. Sverige har ju som bekant haft stadiga gränser i fler hundra år vid det här laget och tanken på att de kan ändras känns konstigt, lokalpatrioter till trots.

I Slovenien är förhållandet till gränser annorlunda. Bergström skriver om en man som under sin livstid levde i sex olika stater trots att han aldrig flyttade från byn Dolina (Idag i Italien).  Sex stater är något av ett rekord, men här i Postojna är det inte ovanligt med mor- och farföräldrar som har levt i tre olika stater och haft en dröse olika valutor. Bergström berör också flyktigt ödet med det Jugoslaviska passet. 2005 möte jag i jobbet en hel del Serber från både Serbien och Bosnien och en av dem som var en äldre man förklarade hur värdet i ett Jugoslaviskt pass ändrats.

Under kalla kriget stod ett jugoslaviskt pass högt i kurs. Eftersom Jugoslavien var neutralt och kommunistiskt på den tiden så fick landet en hel del respekt från båda sidorna och passet var välkommet överallt. Sedan föll kommunistdiktaturerna en efter en och Jugoslavien splittrades och fram tills i år behövde Serber från Serbien visum för EU och Bosnier behöver visum för de flesta länder i världen. Moralen i den historien är att ibland så går det att leva bra på att vara ett gränsland. Det finns fördelar med att inte vara antingen eller, utan snarare både och.

I den här delen av Slovenien där jag bor har det i alla tider varit Trieste som varit huvudorten och inte Ljubljana. När kartan sedan ritades som den gjorde i början av kalla kriget och gränserna till en början var strikta blev livet annorlunda och ju närmre gränsen desto mer annorlunda. Detta beror bland annat på det som Bergströms artikel berör, att folkets gränser inte följer nationernas. Kusiner bor i olika länder men ett par hundra meter ifrån varandra. Nu varade inte det tillståndet väldigt länge och gränsen mellan Jugoslavien och Italien luckrades upp. Något som ledde till en stor gränshandel som ökade i takt med att gränsen blev lösare kontrollerad. Hur mycket den här handeln har betytt för folket i den här gränstrakten kan jag inte uttala mig om, men jag vågar anta att befolkningen i de mer Slovenska byarna som ligger runt det mer Italienska Trieste har haft en del ekonomiska fördelar av att kunna sälja en uppsjö av jeans till modetörstande Jugoslaver.

De enda problemen med Bergströms text som jag ser det är att han en aning historielöst faller i fällan att säga att järnridån gick mellan Jugoslavien och Italien. Något som inte är sant. Jugoslavien var aldrig en del av Warsavapakten utan var medlem av samma neutrala international som  Sverige, med skillnaden att det inte var ett kapitalistiskt land. Om man tar upp förhållandena i Slovenien under kalla kriget med människor från Warsavapaktsländer så är skillnaden slående och det är viktigt att inte bunta ihop alla kommunistländer. Mitt andra problem med texten är att han får det att låta som att Schengengränsen mellan Italien och Slovenien skulle ha varit välbevakad och svår att ta sig förbi. Eftersom jag flyttade hit innan Slovenien gick med i Schengen hade jag chansen att prova på att korsa den gränsen och det var aldrig svårt. Som mest stod där en trött karabinjär och viftade med två fingrar i samma takt som bilar nådde gränsen. Aldrig att de granskade mitt pass mer än att de såg att jag höll det i min hand i bilen. Givetvis är det en helt annan sak att komma som illegal flykting, men jag tror ändå att dagens gräns mellan Slovenien- Kroatien är en hårdare Schengengräns än den mellan Slovenien – Italien var.

Annonser

Entry filed under: livet i allmänhet, smart. Tags: , , , , , , , , , .

Dn och National Geographic nämner slovenien Giro d’Italia 2010

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: