Den slovenska transversalen

10/18/2009 at 23:47 Lämna en kommentar

1954 bestämde sig det Nationella Slovenska Alpinistförbundet för att öppna en långdistansvandringsled från Maribor till Ankaran via alla höga toppar därimellan. Så föddes den slovenska transversalen (Ibland kallad Slovenske planinske poti, SPP), den första långdistansvandringsleden i Alperna. Transversalen innehåller 71 punkter som är sammanbundna med 550 km vandringsled.

SPP

På kartan ovanför syns nummer ett: Mariborska Koča(1068 möh); nummer 38: Triglav(2864 möh) och nummer 71: Ankaran (18möh). Förutom transversalen finns det en hel del andra alpina leder och vandring är närmast en folksport i Slovenien. På alla dessa punkter och på en hel del andra höjder finns det någon sorts stämpel och gästbok, ibland i en liten stållåda och ibland i någon av alla bergsstugor som finns utspridda runt om i naturen här.

I våras någon gång tog jag tag i en lös ände som jag och sambon pratat om en längre tid. Jag gick och köpte det officiella häftet som hör till transversalen och nu i september började vi med att dra runt till en massa backar varje helg. Förutom transversalen så innehåller häftet ytterliggare 36 punkter som ingår i vad som bäst kan översättas till den utvidgade transversalen. Många av dem är i lägre kullar och andra delar av Slovenien som inte kom med i orginalet. Så allt som allt är det alltså 107 stämplar som ska in i häftet. Sen är jag ett steg närmare mitt Slovenska medborgarskap..

Hitills har vi sju stycken så nu är det bara 100 kvar. Senaste tillskotten från idag är Bevkov vrh (1051 möh) och Partizanska Bolnica Franja (536 möh). Tyvärr är Bolnica Franja fortfarande förbjudet från allmänheten, men stämpeln fanns i en bar vid parkeringen. Får helt enkelt lov att återkomma dit någongång. Transversalen är ett helt fantastiskt sätt att inte sitta bort söndagar framför tv och för att se ställen som man annars inte har någon anledning att besöka. Den gör mig glad. Varje söndag.

Annonser

Entry filed under: hiking, smart. Tags: , , , , , .

Cykelturister Cykelturister – en kort uppföljning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggare gillar detta: